Velikonoční mazanec
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
110 g cukru krupice
110 g másla
250 g mléka
1 kostka droždí
3 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
rozinky
plátky mandlí
Postup:
Droždí rozdrobte do mísy na kousky. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, mléko a promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte krupicový cukr, žloutky, rozinky, mandle, polohrubou mouku a zapracujte vařečkou. Poté přilijte rozpuštěné máslo a pomalu důkladně míchejte, aby se všechny ingredience spojily. Hotové těsto nechte kynout 60 minut na teplém místě.
Mazanec vyklopte na pekáč vyložený pečícím papírem a uhlaďte do tvaru mazance. Uprostřed nařízněte kříž, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Poté teplotu stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut. ©
Zdroj:
prozeny.blesk.cz