Peříčkové kaiserky
Suroviny:
500 g hladké mouky 2 - 3 celá vejce (podle velikosti) cca 230 ml vlažného mléka 150 ml oleje 2 lžičky soli 1 lžička cukru 42 g droždí (už jsem ale dělala i z půlky kostky, a taky se povedly) 1 vejce na potření hrst hladké mouky na posypání těsta před kynutím mák kmín sezam lněné semínko (slunečnice) strouhaný sýr na posyp
Postup:
Do mísy nasypeme mouku (lepší je prosátá) a uděláme důlek, do nějž rozdrobíme kvasnice. Ty posypeme cukrem a přlijeme 5 lžícemi vlažného mléka. Ve zbytku mléka rozšleháme vidličkou vajíčka, přidáme olej a sůl. Vlijeme do mísy k mouce a dobře propracujeme (mně to trvalo asi 5 minut).
Povrch hladkého těsta posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Po vykynutí těsto v míse rukou několikrát přeložíme, aby se zase srazilo, a opět necháme v teple dokynout dalších 30 minut.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Na vále vytvoříme z těsta 12 bochánků (pro puntíčkáře to bylo cca 85 g každá houstička) a necháme je dokynout na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý bochánek třikrát tupou stranou nože křížem prořízneme skoro až dolů, aby získaly tvar kaiserek. Posypeme a po 15 minutách dáme péct asi na 20 minut, dokud nezezlátnou.
Zdroj: Toprecepty.cz