Houštičky - pletýnky
Suroviny:
240 ml mléka
30 g droždí
1/2 lžičky práškového cukru
400 g polohrubé mouky
4 žloutky
1 vejce
80 g másla
sůl
Na posypání:
hrubá sůl
mák
kmín
sezamové semínko
Postup:
Do hrnečku si připravíme kvásek - nalijeme polovinu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí, cukr a tři lžíce mouky. Zamícháme a necháme v teple kynout.
Do mísy nasypeme mouku, přidáme dva žloutky a celé vejce, zbytek mléka, rozpuštěné máslo, přiměřeně osolíme a přilijeme vykynutý kvásek. Vše důkladně propracujeme na hladké těsto a necháme ho na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 30 kusů, které rozválíme na tenké prameny.
Každý rozkrojíme na tři stejné dlouhé kusy a spleteme z nich housky. Na plech vyložený pečícím papírem předáme housky, které potřeme rozšlehanými žloutky. Některé posypeme kmínem jiné mákem, solí a nebo sezamovým semínkem.
Plech vyložíme do předehřáté troubě na 190 °C a pečeme zhruba 15 minut.