Svíčková na smetaně
Suroviny
500g hovězího masa z kýty 50g slaniny pepř sůl olej 1 mrkev 1 petržel 1/4 celeru 1 cibule 5 kuliček pepře a 5 kuliček nového koření 1 lžička tymiánu 1 bobkový list 1 citron 1 lžička octa 1 lžička cukru 2 lžíce hladké mouky 2 lžíce másla na jíšku 1/4 l smetany nebo zakysané smetany
Postup přípravy receptu
Maso prospikujeme nudlickami slaniny, osolíme, opepříme a po všech stranách opečeme na oleji do světle hnědá. Maso vyjmeme a dáme na talíř.
Na zbytku ojele osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, krátce ji osmahneme, do tohoto základu vrátíme maso, podlijeme ho vodou, přidáme koření, omyty citrón nakrájený na plátky a lžičku octa.
Maso dusíme pod pokličkou, za občasného podliti vodou přelití vypecenou šťávou a obrácení, doměkka. Měkké maso vyjmeme, dáme na teplo, z vypeku vyhodíme kuličky pepře a nového koření a bobkový list a citrón. Omáčku rozmixujeme zahustíme světlou jíškou usmazenou z másla a mouky, zředíme vodou a vaříme asi 20 minut.
Ke konci varu přilijeme opatrně smetanu (promícháme ji s trochou horké omáčky a pak vlijeme, (protože studená smetana by se mohla ve vařící omáčce srazit) dochutíme solí, citronovou šťávou nebo cukrem, můžeme také dochutit rybizovou zavareninou a necháme přejít varem.
Maso nakrájíme na plátky, v omáčce se prohřejeme a podáváme je s houskovým knedlíkem.
Poznámka
Jako přílohu můžeme podávat brusinkový kompot a šlehačku dobrou chuť ☺
Komentáře
Přehled komentářů
Když už, tak hovězí na smetaně. Svíčková těžko, pokud nepoužijete svíčkovou. To je stejně blbé jako když se říká bramborák z cukety. Dochucení rybízovou marmeládou - tak jo, to mi stačí. Hnus!
Svíčková? Kde?
(hyena, 27. 3. 2018 12:39)